hospodynka: kváskový jsme ještě nepekli, ale u normálního je poměr mokrých a suchých surovin 3:5. Zitné mouky dáváme klidně i 40%.
valach-ostrawski: Žitnou mouku a vodu obsahuje i kvásek - a to je třeba zpočítat. Jenže.. Jak? Kvásek je Bajokovou metodou... Nezbývá, než to přesně odhadnout.
lentilka®sdeluje.cz: Občas máš doma i šestnáct stupňů...
Kvásek zkusím založit, běžný drožďový chleba (prý) není ono. Hele a nešlo by to i po vzoru Robinsona? Bible mého dětství.
valach-ostrawski: Drožďový chleba není chleba, ale buchta. Nebo koláč. Prostě to není ono, je to sladké. Kváskový chléb je jiná třída.
S kváskem začni v pátek, drž ho v teple a v pondělí můžeš péct - já to dal na radiátor a temperoval jsem místnost (radiátor měl asi 30°C). Je tu ještě možnost použít elektrickou troubu a nastavit ji na 30°. Jednou až dvakrát denně jsem to přikrmil moukou a vodou (mouka žitná, celozrnná - z kaufu), po třech dnech toho bylo hafo (plná sklenice 0,9 l).
Po vzoru Robinsona to půjde v létě, až budou venku tropy.
Jednodušeji by to s chlebem šlo, pokud máš pekárnu programovatelnou - těsto - 2 hodiny kynout - hodinu péct.
Myslím, že tenhle recept je maximálně jednoduchý. Ještě jednodušší se to dá udělat, když to někomu deleguješ a nestaráš se dál.
aleš: Ahoj,
na dobrý chleba se můžeš stavit do Řepišť, tamní pekárna nepoužívá chemii a jejich chleba jsem jedl i za týden a pořád v pohodě.
Když ho přivezu teplý domů, tak už bývá nakousnutý....
Jediný problém je v tom, že když je chleba čerstvý, tak pracuje a pracuje a v okolí je poněkud "smog"
Takže kdo žije poblíž a chce zkusit dobrý chleba, tak doporučuji - přece jen je to ta klasika, jak se to má dělat.
Ty domací hejblata pořádnou pec nenahradí.
Hezký den všem
A.
valach-ostrawski: Ta domácí hejblata pořádnou pec sice nenahradí, ale já nejsem v případě náhodně zvýšené činorodosti odkázán na ona domácí hejblata, ale mám i pořádnou pec. Hejblata používám jen proto, že si nechci špinit ruce.
Cesta do Řepiště je jeden pytlík mouky, cesta z Řepiště je druhý pytlík mouky - v přepočtu. Dojíždění se krutě nevyplatí. Cesta pěškobusem je náročná na čas, finančně to pak vychází ještě hůř. Sečteno-podtrženo = život je otázkou priorit.
Stav se někdy. Ale dej vědět dopředu, musím ve svém staromládeneckém "bytě" někde najít židli.
aleš: Ahoj,
pokud máš pořádnou pec, tak to je jiná, když si vzpomenu na koláče z domácí pece, to se nedá srovnat s ničím, co se dá nyní koupit. Jinak jezdím na kole, je to rychlejší a pohyb je zdravý.
I když finančně - když spočítám cenu kola vs. počet km, tak znám lidi, že by mohli jezdit taxíkem
Měj se, btw letos je výročí, tak by měl být nějaký scuk
valach-ostrawski: Pořádnou pec? Umí přes 250°C, což stačí, ale i to domácí hejblátko pro nás lenochy je víc než dostatečné. O koláčích z domácí pece si už ani nenechávám zdát - rozhodí mi to cukr.
Já nechci vypadat jako kverulant za každou cenu, ale.. Taková kola, co by mě uvezla, se nedělají.
ZASE výročí? Nějak rychle to utíká. Když se lidi chtějí sejít, sejdou se i bez výročí. Když ne, žádná výročí tomu nepomohou. No a Ty furt jenom slibuješ..