Majonéza

16. prosinec 2012 | 08.45 |

Podle starých norem byly majonézy vaječné. Když porovnáme závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými, to, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové "Normy studené kuchyně" z roku 1959. Nárokům někdejší normy by nevyhověla žádná z nyní testovaných majonéz.

Pokud chcete mít majonézu bez nadbytečných přísad, doma si uděláte vlastní. A vejce v ní zaručeně budou, bez nich by totiž nevznikla.

Jak to udělat ručně? Vypadá to složitě, ale zas tak složité to není. Na počátku nechť je žloutek s kapkou oleje v jedné misce, troška soli, kousek pepře a jdeme na to.

P1040311

Některé žloutky se s olejem spojí rády, jiné mají problém - ještě se mi nepodařilo zjistit, jak je rozpoznat.

P1040312

Po přidružení přikápneme olej a zase metličkou míchat až do spojení.

P1040314

A znovu.

P1040315

A zase, až je v misce hromada husté majonézy.

P1040317

A s tou už se dá něco podnikat.

Ale příště, příště už necháme dřinu strojům. (Tím jsem chtěl říci, že jsem si - konečně - koupil nádherný a naprosto špičkový stroječek.)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Majonéza sayonara 16. 12. 2012 - 09:40
RE(2x): Majonéza valach-ostrawski 16. 12. 2012 - 10:15
RE(3x): Majonéza valach-ostrawski 16. 12. 2012 - 10:16
RE: Majonéza hospodynka 16. 12. 2012 - 12:26
RE(2x): Majonéza valach-ostrawski 16. 12. 2012 - 12:53
RE: Majonéza apok@lypsÍk 16. 12. 2012 - 14:54
RE(2x): Majonéza valach-ostrawski 16. 12. 2012 - 20:33
RE: Majonéza lentilka®sdeluje.cz 17. 12. 2012 - 10:13