tales: Jo domácí chlebík je domácí ... taky peču, ale né tak složitě. Je rychle upečený a rychle snědený . A řekla bych, že je lepší než z pekárny.
http://tales.pise.cz/146493-chleba.html
davidhavel: Táta kdysi doma chléb zkoušel, dopadlo to hrozně, tak blbou topinku jsem snad ještě nejedl Nizoučké, na tvrdo propečené cosi co nechutnalo až tak špatně, ale jíst se to dalo jedině namáčené v masovém vývaru
. Poté, co se rapidně zhoršila chuť chleba z místního Inpeka a z malých pekáren mi chléb také nezachutnal, koupila mi Janča pekárnu. Byl jsem z ní nadšený a doteď je cca každý třetí bochník, co se doma objeví, právě z této pekárny. Zkombinoval jsem dva recepty z knížky, co byla k pekárně a jsem vcelku spokojený. Občas zkouším i experimenty - (místo kmínu provensálské koření je to nejmenší, dával jsem i čokoládu a chilli
), ale ambice upéci si zcela vlastní chléb mne tedy po přečtení článku přešly
. Jo, ještě k té pekárně - mrzí mne, že chléb má spíše charakter chleba toustového než běžného a že při použití jiné než pšeničné mouky vznikne útvar podobný tomu, co vytvořil kdysi můj otec
.
valach-ostrawski: Charakter chleba toustového dělá to přidané droždí, díky němu upečeš spíš buchtu než chleba, klasický chleba je z kvásku, droždí tam nepatří je to prostě jenom nouzovka aby to vykynulo.
A složité to opravdu není, to je jen složitý popis víceméně jednoduché činnosti. Můj problém je kynutí těsta, jinak už bych v tom lítal, doma je standardně relativně chladno. Ale nejpozději o vánocích plánuju, že se do toho pustím.
valach-ostrawski: No a pokud si pozorně přečteš ten článek, zjistíš, že pšeničná mouka je tam proto, aby to vykynulo - z čisté žitné uděláš tak maximálně chlebovou placku.
davidhavel: Já to četl pozorně, z čistě žitné jsem to nikdy nezkoušel. Zkoušel jsem nějaké poměry, ale dostal jsem se na tak malý podíl té žitné, že jsem od ní nakonec upustil úplně.
davidhavel: Taky doma nemáme více jak 20´C, tedy máme, mnohem víc, ale jen v létě ... to byl první zádrhel při čtení Tvého článku...
valach-ostrawski: Tý brďo, jak v takovém vedru můžete dýchat? Bych se udusil..
Těch dvacet mívám někdy v létě, když je delší dobu horko, pak bych si mohl chleba dovolit upéct, ale jak už mi kdysi nejspíš Lentilka radila, dá se to nechat vykynout v troubě, tedy v normální pečící elektrické troubě - i to je v článku. Donedávna jsem měl jenom trojkombinaci s otočným talířem a kynoucí těsto chce klid, tak teď to můžu teprve udělat jak třeba.
Kdo chce, hledá způsoby aneb kde je vůle, je i cesta, platí i v tomto případě.
Nevzdávej se. Cíl - upéct vlastní kvalitní chleba. A hledám možnosti, jak to udělat. Život je otázkou priorit.
davidhavel: Jasně, kdyby se mi opravdu chtělo, našel by se způsob. Ale já děsně nerad hledám. Tolik mne to zase nebaví ani neláká... . Ale tak jako tak, si zasloužíš další