tales: Jo domácí chlebík je domácí ... taky peču, ale né tak složitě. Je rychle upečený a rychle snědený . :-) A řekla bych, že je lepší než z pekárny. :-)
http://tales.pise.cz/146493-chleba.html
davidhavel: Táta kdysi doma chléb zkoušel, dopadlo to hrozně, tak blbou topinku jsem snad ještě nejedl :D Nizoučké, na tvrdo propečené cosi co nechutnalo až tak špatně, ale jíst se to dalo jedině namáčené v masovém vývaru :D. Poté, co se rapidně zhoršila chuť chleba z místního Inpeka a z malých pekáren mi chléb také nezachutnal, koupila mi Janča pekárnu. Byl jsem z ní nadšený a doteď je cca každý třetí bochník, co se doma objeví, právě z této pekárny. Zkombinoval jsem dva recepty z knížky, co byla k pekárně a jsem vcelku spokojený. Občas zkouším i experimenty - (místo kmínu provensálské koření je to nejmenší, dával jsem i čokoládu a chilli :D), ale ambice upéci si zcela vlastní chléb mne tedy po přečtení článku přešly :D. Jo, ještě k té pekárně - mrzí mne, že chléb má spíše charakter chleba toustového než běžného a že při použití jiné než pšeničné mouky vznikne útvar podobný tomu, co vytvořil kdysi můj otec *nevi*.
valach-ostrawski: Charakter chleba toustového dělá to přidané droždí, díky němu upečeš spíš buchtu než chleba, klasický chleba je z kvásku, droždí tam nepatří je to prostě jenom nouzovka aby to vykynulo.
A složité to opravdu není, to je jen složitý popis víceméně jednoduché činnosti. Můj problém je kynutí těsta, jinak už bych v tom lítal, doma je standardně relativně chladno. Ale nejpozději o vánocích plánuju, že se do toho pustím.
valach-ostrawski: No a pokud si pozorně přečteš ten článek, zjistíš, že pšeničná mouka je tam proto, aby to vykynulo - z čisté žitné uděláš tak maximálně chlebovou placku. ;)
davidhavel: Já to četl pozorně, z čistě žitné jsem to nikdy nezkoušel. Zkoušel jsem nějaké poměry, ale dostal jsem se na tak malý podíl té žitné, že jsem od ní nakonec upustil úplně.
davidhavel: Taky doma nemáme více jak 20´C, tedy máme, mnohem víc, ale jen v létě :D... to byl první zádrhel při čtení Tvého článku...
valach-ostrawski: Tý brďo, jak v takovém vedru můžete dýchat? Bych se udusil.. :)
Těch dvacet mívám někdy v létě, když je delší dobu horko, pak bych si mohl chleba dovolit upéct, ale jak už mi kdysi nejspíš Lentilka radila, dá se to nechat vykynout v troubě, tedy v normální pečící elektrické troubě - i to je v článku. Donedávna jsem měl jenom trojkombinaci s otočným talířem a kynoucí těsto chce klid, tak teď to můžu teprve udělat jak třeba.
Kdo chce, hledá způsoby aneb kde je vůle, je i cesta, platí i v tomto případě.
Nevzdávej se. Cíl - upéct vlastní kvalitní chleba. A hledám možnosti, jak to udělat. Život je otázkou priorit. :D
davidhavel: Jasně, kdyby se mi opravdu chtělo, našel by se způsob. Ale já děsně nerad hledám. Tolik mne to zase nebaví ani neláká... *hi*. Ale tak jako tak, si zasloužíš další *palec*