lentilka®sdeluje.cz: No jasně! To bylo první, na co mi padlo oko! Utěrka se Šmoulou!
inenaso: To mi zahřálo že ještě někdo dnes takhle pečlivě zužitkovává co dům, zahrada, pole dal. My máme jablíček málo, ale nevadí, horší to bylo se třešněmi, ořechy nejsou, nebylo ani žádné drobné ovoce jako rbíz angrešt. Borůvek jsme měli dost to jo. To červené jablíčko je nádherné!
aleš: Ahoj,
docela dobrá způsob zpracování je hodit to do petek a pak do mrazničky. Uchová se většina vitamínů. Pokud máš prázdno v mrazničce, tak až na zmrazení není větší odběr elektriky, protože prázdný prostor spíše vadí při otevření...
Hezký den
Aleš
valach-ostrawski: Inu.. Mám i zamraženo, ale vzhledem k ceně moštu se to nevyplatí. Mrazák je na maso, tam to má smysl.
Jinak samozřejmě souhlas.
lentilka®sdeluje.cz: Já ti nevím. Na mošt mám příšerné vzpomínky z dětství. Na chatě jsme měli jablka Ontaria, sundalo se to ze stromu zelené, při dobrém uskladnění to postupně docházelo a vydrželo tak do února/března. Ale bylo to hnusné. Suché, moučnaté.
No a s tímhle jsme taky jezdili do moštárny. Mošt byl odpornej - kalnej, kyselej a plavaly v něm kousky.
valach-ostrawski: Ontaria se na mošt nehodí, taky jsem je míval na zahradě, ale strom nepřežil moje záchvaty práce s motorovou pilou. Jablka na mošt i na uskladnění si velmi pečlivě vybírám - na to jsem pes.
davidhavel: Divnej? Vůbec ne ... zrovna jsem koukal na nějaký dokument o palírnách, tak jsem si říkal, že "jabkovici" jsem snad ještě nepil, že by jablka byla tak málo cukernatá a nepálila se? Vždyť se sklízejí oproti švestkám i hruškám o poznání jednodušeji... Já zrovna popíjím šťávu z hrušek, mixér si s tím poradil dobře, střeba s tím mají trochu problém
davidhavel: Aha, tak to neznám... jen z názvu, ale doteď jsem nevěděl, co to je Tak dík za rozšíření obzorů
jago: Nám se velmi osvědčily 3 litrové lahve od okurek, na které se nasazují omnia víčka. Zavaříme do nich mošt a když potřebujeme jen to z té trojlitrovky přelejeme do plastu a putuje to do lednice, kde se to moc dlouho "neohřeje". Obrovská výhoda je v tom, že se v té trojlitrovce nevytvoří plesnivý "špunt". Na Gdaňského hranáče, na Matčino nebo Jaderničku moravskou (dříve valašskou), nedám dopustit - to jsou hodnotné poklady. Doma máme velmi starého vysokokmenného hranáče, který hodně plodí i v sezónách, kdy ostatní jaksi odpočívají. Pán Bůh žehnej zachráncům starých dobrých odrůd.