Tinkturu smíchejte s agarem agarem,nebo želatinou....
Předpis na výrobu kaštanové tinktury pro kaštanovou mast je tu...
Ingredience:
20 plodů již hnědých kaštanů
0,5 l čisté 40% vodky
sklenice s uzávěrem
Postup přípravy:
Kaštany omyjeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do sklenice s uzávěrem.
Poté je zalijeme vodkou a sklenici dobře uzavřeme.
Směs necháme louhovat po dobu 1 měsíce. Každý den sklenicí zatřepeme a směs promícháme.
Po měsíci směs přecedíme a vzniklou kaštanovou tinkturu použijeme jako základ pro výrobu masti.
Kaštanová mast jako taková.
Ingredience:
150 ml kaštanové tinktury
3 sáčky neochucené želatiny
2 lžičky levandulového oleje
2 lžičky rozmarýnového oleje
1 lžička kafrového oleje
ruční elektrický šlehač nebo metla na šlehání
uzavíratelná, dobře těsnící dóza
Postup přípravy:
Želatinu uvaříme dle postupu, uvedeném na obalu.
Když želatina zhoustne, necháme mírně zchladnout.
Přidáme kaštanovou tinkturu a esenciální oleje.
Vše důkladně promícháme ručním elektrickým šlehačem, či metlou, až vznikne homogenní krém.
Mast nabereme do sterilní, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby.
Takto vyrobená domácí kaštanová mast vydrží přiz uskladnění v chladničce cca tři měsíce.
Použití kaštanové masti:
při zranění a podvrtnutí - bolesti namožených šlach a vazů
léčba bolavých kloubů, svalů
léčba hemoroidů
při chronické žilní nedostatečnosti, která může vést k rozvoji křečových žil, dalšími projevy jsou například, tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
léčba revmatoidní artritidy a osteoartritidy
léčba akné, zanícených pórů
Bolavá místa ošetřujeme kaštanovou mastí zpočátku 3 - 4 krát denně. Po zlepšení stačí omezit na 2x denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou můžeme nalít do rozprašovače a lehce aplikovat na bolavá místa.
Kromě toho je v kaštanech hojně obsažený aescin, látka, která se užívá k léčbě místních otoků a zánětů (především poúrazových a pooperačních), k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, k léčbě a předcházení vzniku rozsáhlých pooperačních podlitin. I když je kaštanová mast užitečná při různých použitích, její účinky jsou při žilní nedostatečnosti nejvyšší.
Přestože je mast a tinktura vyrobená z koňského kaštanu léčivá, nesmí se užívat vnitřně, neboť plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté.
Pro výrobu masti jsou vhodné pouze kaštany, plody stromu kaštan koňský (Jírovec maďal), proto se této masti říká nejen kaštanová, ale i koňská mast. Kaštany jedlé, které jsou plody Kaštanovníku setého, jsou pro výrobu masti zcela nevhodné, pocházejí z úplně jiné čeledi.
Zdroj: Jedové doupě
RE: Kaštanová mast | adil | 20. 09. 2018 - 19:05 |
![]() |
dennapicu | 20. 09. 2018 - 20:54 |