Zdá se, že se letos urodí spousta vlašáků, takže nebude žádný problém, když jich pár vezmu na Svatojánskou ořechovici.
Množství si můžete upravit, ale základní recept je asi následující:
* cca 20 - 30 kvalitních zdravých zelených ořechů (bacha barví, ať nejste jako Hulk)
* 2 velké skořice
* 8 hřebíčků
* 3 velké PL citronový kůry
* 10 -15 kuliček sušeného jalovce
* 1litr rumu (i bílého)
* 1litr dobré vodky (nebo půl vodky a půl špiritusu)
Natrhejte ořechy, omyjte je a osušte.
Poté je nakrájejte na tenké plátky.
Umístěte je do čisté lahve a přidejte koření:
skořici,hřebíčky, kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován (nebo pořádně vydrhnout v octové vodě, pokud se domníváte, že by to mohlo pomoci).
Obsah láhve zalijte 2 litry alkoholu (vodky a rumu).
Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko, nebo rovnou korkový špunt a zavoskovat) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde láhev nechte stát následujících šest týdnů.
Pak přeceďte vzniklý macerát přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a zalijte sladkým roztokem – v půllitru vody svařte půl kila pískového cukru. Lze použít i kokosový, nebo třtinový... Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další 2 měsíce.
Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že tak dlouho svatojánský likér vydrží...
Likér lze nechat ležet i déle, tříletý nebo pětiletý je naprosto božský.
RE: Domácí Svatojánská ořechovice | lentilka®sdeluje.cz | 29. 06. 2018 - 15:20 |