Domácí Svatojánská ořechovice

23. červen 2018 | 23.06 |
blog › 
Domácí Svatojánská ořechovice

Zdá se, že se letos urodí spousta vlašáků, takže nebude žádný problém, když jich pár vezmu na Svatojánskou ořechovici.

Množství si můžete upravit, ale základní recept je asi následující:

* cca 20 - 30 kvalitních zdravých zelených ořechů (bacha barví, ať nejste jako Hulk)
* 2 velké skořice
* 8 hřebíčků
* 3 velké PL citronový kůry
* 10 -15 kuliček sušeného jalovce
* 1litr rumu (i bílého)
* 1litr dobré vodky (nebo půl vodky a půl špiritusu)

Natrhejte ořechy, omyj­te je a osuš­te.

Po­té je na­krá­jej­te na ten­ké plátky.

Umís­tě­te je do čisté lah­ve a přidejte ko­ře­ní:
sko­ři­ci,hře­bíč­ky, ku­lič­ky ja­lov­ce a strou­ha­nou ků­ru z po­lo­vi­ny ci­t­ro­nu, kte­rý ne­byl che­mic­ky ošet­řo­ván (nebo pořádně vydrhnout v octové vodě, pokud se domníváte, že by to mohlo pomoci). 

Ob­sah láh­ve za­lij­te 2 litry alkoholu (vod­ky a rumu).

Uza­vře­te ji víč­kem, pří­pad­ně mi­k­ro­te­no­vým sáč­kem a gu­mič­kou (lep­ší ochra­nou pro­ti vy­větrá­ní al­ko­ho­lu je víč­ko, nebo rovnou korkový špunt a zavoskovat) a umís­tě­te na tep­lé mís­to. Vhod­ný je na­pří­klad pa­ra­pet, kam sví­tí slu­níč­ko. Zde láhev nech­te stát ná­sle­du­jí­cích šest týd­nů.

Pak pře­ceď­te vznik­lý macerát přes hus­tý ced­ník. Tma­vou te­ku­ti­nu vlij­te zpět do lah­ve a za­lij­te slad­kým roz­to­kem – v půl­li­t­ru vo­dy svařte půl kila pís­ko­vé­ho cuk­ru. Lze použít i kokosový, nebo třtinový... Až roz­tok vy­chlad­ne, pro­mí­chej­te jej s vý­lu­hem a nech­te stát na původ­ním mís­tě ješ­tě dal­ší 2 mě­síce.

Po­té li­kér stáh­ně­te ha­dič­kou do lah­ví, uza­vře­te je vy­va­ře­nou zát­kou ne­bo šrou­bo­vým uzá­vě­rem a nech­te v chla­du skle­pa ule­žet mi­ni­mál­ně do vá­noc, ješ­tě lé­pe však do ja­ra. Sa­mo­zřej­mě za před­po­kla­du, že tak dlou­ho sva­to­ján­ský li­kér vydr­ží...

Likér lze nechat ležet i déle, tříletý nebo pětiletý je naprosto božský.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Domácí Svatojánská ořechovice lentilka®sdeluje.cz 29. 06. 2018 - 15:20