Ingredience:
500 g brambor
60 g cukru
2 lžíce piva
voda
Jaký je tedy postup?
Brambory uvařte do měkka. Oloupejte, prolisujte a přidejte tolik vody, aby z nich byla hustá kaše. Do ní přimíchejte cukr rozpuštěný v malém množství vody – při jeho rozpouštění by měl vzniknout jakýsi cukrový sirup. Vše dejte na teplé místo. Během kynutí přidejte 2 lžíce piva a dobře zamíchejte. Nechte kynout dalších 24 hodin a kvasnice jsou hotové.
Pokud sice kvasnice doma máte, ale není jich mnoho, můžete použít tento recept na jejich rozmnožení:
Ingredience:
60 g cukru
60 g mouky
kvasnice, které máte k dispozici
500 g uvařených a prolisovaných brambor
Cukr, mouku a kvasnice promíchejte s bramborami. Směs natlačte do porcelánové nádoby, nechte 2 hodiny na teplém místě a pak uchovejte v temnu a chladnu. Používat je můžete až za 3 – 4 dny a to tak, že na jeden kilogram mouky stačí polévková lžíce domácích kvasnic. Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžete vyrobit novou zásobu.