Polévka z řepy á la boršč.

9. duben 2014 | 23.09 |

Poblívka připravená ve stylu ruského boršče. Vhodná pro doplnění nejrůznějších vitamínů. Hodí se k jakémukoliv jídlu, může nahradit i hlavní chod.

Suroviny - přiměřeně:

1 (malá) cibule
3 šálky červené řepy – nakrájená na nudličky
1 šálek mrkve - nakrájená na nudličky
1 šálek celeru – nakrájeného na kostičky
2 brambory, nakrájené na kostičky (nebo topinambury)
2 šálky kapusty nebo zelí, nakrájené na nudličky
3 čerstvá rajčata nebo šálek naložených rajčat
1 kávová lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
1 polévková lžíce rostlinného oleje (olivový nebo slunečnicový)
5 ks nového koření
2 bobkové listy
jogurt (smetanový) nebo zakysaná smetana
jako ozdoba petrželová nať, kopr

Kdo nemá potíže se žlučníkem, přidá i 2 stroužky česneku, jemně posekané, fajnšmekři si natrhají medvědí česnek.

Postup přípravy:

Rozkrájenou cibuli podusíme asi 3 minuty na oleji, přidáme mrkev a asi 2 minuty podusíme, zalijeme vodou (nebo vývarem) a přidáme zbylou zeleninu a koření. Vaříme 15 – 20 minut až je zelnina měkká. Před dovařením přidáme trochu jemně nasekané zelené petrželky a kopru. Dochutíme citronem nebo jablečným octem - což možná ani nebude nezbytné. Před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou, lístkem petržele a snítkou koperku (kopru).

Polévka obsahuje velké množství organického sodíku, je možné ji už nesolit, ale vzhledem ke skutečnosti, že máme díky potravinovému průmyslu plechové huby a bez nejrůznějších (d)ochucovadel se neobejdeme, vražte do toho sůl, sojovku, glutamát, vegetu nebo cokoli, co vám udělá radost. Ty, mami, tak maximálně tu sůl - jasné? A máš povolený vývar z krůtích krků jako základ a přidat do toho i maso z těch krků taky nebude na závadu.

Dobrou chuť.

Ukradeno tady.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře