Recept vznikl modifikací receptu na pařížské rohlíčky. Základem byly u nich údajně vlašské ořechy, aspoň na nich tehdy Ex-celence trvala, které já zrovna moc nemusím, a tak jsem špekuloval, čím je zaměnit. Lískáče nebyly tak výrazné, aby to bylo nějak zajímavé, mandle k tomu neseděly vůbec a tak mě jednou napadlo využít pražené plody podzemnice olejné, ukecal jsem holky při pečení vánočního cukroví a bylo to ono. Jenže jak šel čas, došlo k dalším modifikacím, až z toho vznikly tyčinkám Snickers velmi vzdáleně podobné (polo)máčené arašídové sušenky.
Recept na sušenky je můj, recept na krém je z webu a čokoládová poleva... ..se dá koupit.
Tak pojďme na to.
Sušenky
200g arašídů (nesolených) rozsekat na moučku,
150g moučkového cukru,
1 celé vejce+1 žloutek,
na jemno rozsekaná strouhanka na případné zahuštění eventuálně na podsypání při rozvalování a krájení. Množství "přiměřeně".
Rozsekáním je míněno použití procesoru s Bamixem nebo s mixSy - kdo má, zvítězil, kdo nemá, jistě si dokáže poradit jinak - použít lze při jisté úrovni opatrnosti třeba mlýnek na kávu z robotu ETA 010, nebo podobné vychytávky.
Z ingrediencí uhněteme tužší těsto a na vále rozválíme. Vykrojíme tvary - čtverce nebo obdélníky, případně kolečka. Pečeme při 160°C cca 10 minut - jak začnou tmavnout, ven s tím z trouby.
Doporučení - těsto míchejte vařečkou nebo strojem, ručně až v poslední fázi. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TO NENECHÁVEJTE ODLEŽET!!! Ztuhne a už s tím nic neuděláte, bude se to drolit. Tady neplatí, že tvrdé je lepší. Takže z jedné vody na čisto - připravte si plechy s pečícím papírem, ať to máte kam ukládat.
Krém
200g máslo,
400g slazené kondenzované mléko (Salko),
400g cukr-krupice,
200g hrubě sekaných arašídů (NEsolené)
Všechny ingredience dáme do hrnce a za stálého míchání pomalu vaříme. Zhruba po deseti minutách začne krém houstnout a karamelizovat. Přidáme oříšky a krém nanášíme na sušenky tak, abychom slepili vždy dvě k sobě. Takto slepené sušenky následně namáčíme v rozpuštěné čokoládě.
Čokoládová poleva
mléčná čokoláda 200g a hořká na vaření 400g, rozpustit, nebo použít hotovou čokoláděpodobnou cukrářskou polevu a sušenky (polo)namáčet.
Výborné na tom je, že sušenky jsou skvělé jak bez krému, s krémem, tak i s krémem a čokoládou a je jen na vás, ve které fázi to zastavíte. Bacha, těsto příšerně lepí, ale dá se z prstů olízat...
Užijte si to.. A.. Drobné varování. Sušenky dlouho nevydrží, jsou tak dobré, že jsou prakticky okamžitě sežrány. A bacha pro ty, co si zakládají na štíhlé linii. Jedna taková sušenka představuje energii na třicet kilometrů běhu...
RE: Arašídové sušenky (polo)máčené | apok@lypsÍk | 01. 08. 2013 - 07:02 |
![]() |
valach-ostrawski | 01. 08. 2013 - 07:32 |
RE: Arašídové sušenky (polo)máčené | tales | 01. 08. 2013 - 09:53 |
![]() |
valach-ostrawski | 01. 08. 2013 - 13:12 |
RE: Arašídové sušenky (polo)máčené | lentilka®sdeluje.cz | 01. 08. 2013 - 21:06 |
![]() |
valach-ostrawski | 01. 08. 2013 - 21:54 |
![]() |
valach-ostrawski | 01. 08. 2013 - 22:15 |
RE: Arašídové sušenky (polo)máčené | amelie00 | 02. 08. 2013 - 00:47 |
![]() |
valach-ostrawski | 02. 08. 2013 - 00:58 |
![]() |
amelie00 | 02. 08. 2013 - 14:13 |