To vám žili gdysi na Valachách dvá zbojníci, Ondráš a Juráš. Valili si na kotároch tú svoju hlúpů stratégiju, gdy bohatým brali a chudým dávali až na nich také došlo. Kerý zradíl a kerý býl zrazený je fčílkaj naprosto fuk, protože my ideme ku šporhéltu a Ostravský Valach Juráš vám neskaj poví, jak si udělat řízek Ondráš.
Na počátku byly zaséj zemňáky, zelé a to prasacko v chlévě, trocha múky od mlynářa, nejaké to koření a bylinky čerstvé nebo sušené - všecko v jedným sklepě u jedné stěny. Nebylo třa chodit do žádného hytlermarketu, ušetřil sa čas.
A tož poďme k receptu:
600g masa (vepřové, králičí, krůtí, kuřecí, jehněčí)
300g oškrábaných syrových brambor
100g hladké múky
3 strúžky česneku ze zahrádky (lebo 30 tých z Číny)
2 vajce od domácí nebo od súsedčinej slépky
1 dl mléka (né bílú vodu!)
sůl, pepř, majoránka a sádlo nebo olej na smažení
Brambory nastrúhajte na struhadle na křen, vytlačte z nich vodu a nechajte ju chvílku odstát, potem ju slijte a škrob vraťte nazpátek, dajte do teho horké mléko, múku, česnek utřený ze solí, vajca, pepř a majoránku a dobře to promíšajte. Eventuálně přiosolte.
Opláchnuté maso nakrájajte napříč vlákny na řízky, keré na krajoch na nekolika místech naříznite. Přiměřeně posolte, poválajte a oplácajte v bramborovém těstě a po obúch stranách usmažte dozlatova.
A je to! Dobrú chuť.
,
Originální recept z pořadu Jak šmakuje Moravkoslezsko najdete TOTKAJ.
RE: Ondráš a Juráš | inenaso | 14. 12. 2012 - 06:38 |
RE: Ondráš a Juráš | amelie00 | 15. 12. 2012 - 01:39 |