Ondráš a Juráš

13. prosinec 2012 | 22.22 |

To vám žili gdysi na Valachách dvá zbojníci, Ondráš a Juráš. Valili si na kotároch tú svoju hlúpů stratégiju, gdy bohatým brali a chudým dávali až na nich také došlo. Kerý zradíl a kerý býl zrazený je fčílkaj naprosto fuk, protože my ideme ku šporhéltu a Ostravský Valach Juráš vám neskaj poví, jak si udělat řízek Ondráš.

Na počátku byly zaséj zemňáky, zelé a to prasacko v chlévě, trocha múky od mlynářa, nejaké to koření a bylinky čerstvé nebo sušené - všecko v jedným sklepě u jedné stěny. Nebylo třa chodit do žádného hytlermarketu, ušetřil sa čas.

A tož poďme k receptu:

600g masa (vepřové, králičí, krůtí, kuřecí, jehněčí)
300g oškrábaných syrových brambor
100g hladké múky
3 strúžky česneku ze zahrádky (lebo 30 tých z Číny)
2 vajce od domácí nebo od súsedčinej slépky
1 dl mléka (né bílú vodu!)
sůl, pepř, majoránka a sádlo nebo olej na smažení

Brambory nastrúhajte na struhadle na křen, vytlačte z nich vodu a nechajte ju chvílku odstát, potem ju slijte a škrob vraťte nazpátek, dajte do teho horké mléko, múku, česnek utřený ze solí, vajca, pepř a majoránku a dobře to promíšajte. Eventuálně přiosolte.

P1040371
 

P1040372

P1040373

Opláchnuté maso nakrájajte napříč vlákny na řízky, keré na krajoch na nekolika místech  naříznite. Přiměřeně posolte, poválajte a oplácajte v bramborovém těstě a po obúch stranách usmažte dozlatova.

P1040374

P1040375

P1040376

A je to! Dobrú chuť.

P1040377,

Originální recept z pořadu Jak šmakuje Moravkoslezsko najdete TOTKAJ.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Ondráš a Juráš inenaso 14. 12. 2012 - 06:38
RE: Ondráš a Juráš amelie00 15. 12. 2012 - 01:39