lentilka®sdeluje.cz: Jo, vlastně, to jsem se chtěla zeptat už u toho třešňového receptu - píšeš roztok cukru ve vodě, ale pak spařit. Takže ten cukr v té vodě převařit?
Pokud jde o bezinky, radši si udělám kosmatice.
inenaso: Kdysi jsme dělávali z beziek takovou limonádu, bylo to docela dobrý. Jinak víno jen z višní, "to som jedenkrat urobila aj ja."
valach-ostrawski: 4 l vody, 50 dkg cukru, 6 velkých bezových květů, citron pokrájený na tenké plátky
Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přelijeme do velké sklenice na zavařování (ideální je nádoba o objemu pět litrů). Poté přidáme bezové květy, kolečka citronu (šťáva tím získá nejen krásnou barvu, ale bude i chutnější) a otvor zakryjeme plátýnkem, které ke sklenici upevníme provázkem.
Nádobu necháme týden v polostínu (měla by být v teple, ale ne na přímém slunci) a každý den zlehka promícháme obsah. Po sedmi dnech limonádu slijeme do sklenic nebo lahví a necháme uležet několik dní na chladném místě, nejlépe v lednici. Občas uvolníme uzávěr, aby mohly uniknout bublinky.
Nápoj podáváme vychlazený s kostkami ledu. Pozor, je lehce alkoholická.
Dobrou chuť.
inenaso: No vidíš, já už to dávno zapomněla, ty seš rozený alchymista,nebylo by špatný si to zopakovat, děti tomu říkaly šampus.-