Skalpel, prosím!

27. březen 2011 | 11.41 |

Kdo má dojem, že recykluju TENTO ČLÁNEK, ujišťuji ho, že jeho dojem je naprosto správný. Dnes to ale je pro tvrdé povahy a pevné charaktery, které zvládnou vykostit kuře. Dnes je totiž návod obrázkový, s naprostým minimem textu, jelikož jsem toho názoru, že jednou vidět je lepší, než tisíckrát slyšet. Tedy se dívejte.

Na počátku bylo Kuře. Tohle jsem trochu přecenil, mělo dvě nožičky přiložené navíc, a tak se zdálo, že je opravdu velké. Ano, skutečně tady platí čím větší kuře, tím lépe. Další ingredience jsou na obrázku, ty, co tam nejsou budou zmíněny v textu. Samozřejmě velké poděkování patří starší dceři za realizaci fotodokumentace.

P1010553

První řez vedu podle hrudní kosti a maso pomalu odlupuju, jde to elegantně a pohodlně.

P1010557

P1010558

P1010559

Stále po hrudním koši a skeletu až k nohám, tentokrát z duhé strany hrudního košíčku. 

P1010560

Jsou dva způsoby, jak pokračovat. Tady zůstane noha součástí skeletu, řez vedu podélně po kosti.

P1010562

Vytáhnu kost z dolního stehna, odříznu maso od kotníku a ořežu jej kolem kloubu tak, abych nikde neudělal zbytečně žádnou díru.

P1010563

Asi takto.

P1010565

Druhou nohu jsem v kloubu odříznul, takže teď v ruce držím skelet a kost z jednoho stehna.

P1010566

Na stole mám napůl vykostěné kuře.

P1010567

Druhou nohu rozříznu stejně, jako tu první. Výhodou je, že se mi tu nikde nemotá skelet. Takže klidně můžete vykostit kuře i tak, že uděláte skelet zvlášť a nohy taky zvlášť.

P1010568

Po odříznití křidýlek v kloubu je k dispozici plát čistého masa. Co ale s místy, kde je jen kůže?

P1010570

Rozříznu podélně kuřecí prsa napůl a maso roztáhnu na větší plochu.

P1010572

Takhle.

P1010573

Plát vykostěného kuřete je tímto připraven k dalšímu zpracování.

P1010574

Natřu ho hořčicí nebo tatarkou a posolím a popepřím - přiměřeně.

P1010575

Položím slaninu, vajíčka a klobásky.

P1010577

Nezapomenu na okurky.

P1010578

A sešpendlím. Nebo svážu. Já špendlil. 

P1010579

A vložím do máslem vymazaného pekáče. Mám kulatou troubu, používám kulatý pekáč. A máslo proto, že se mi zdá ke kuřeti zajímavější, než olej nebo sádlo. A stačí malinko, šťávy a tuku bude i tak dost a dost.

P1010580

 Po asi hodině a půl pečení při 195°C máme hotovo.

P1010581

 Po slití tuku a šťávy, kterou můžeme zahustit a použít na brambory nebo na rýži..

P1010583

..se podíváme, jak to vypadá na řezu.

Paráda, že jo?

P1010584

Tak dobrou chuť!

P1010585

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Skalpel, prosím! contritus 27. 03. 2011 - 12:37
RE(2x): Skalpel, prosím! valach-ostrawski 27. 03. 2011 - 12:55
RE(3x): Skalpel, prosím! contritus 27. 03. 2011 - 13:14
RE(3x): Skalpel, prosím! jandy 28. 03. 2011 - 12:10
RE: Skalpel, prosím! lentilka®sdeluje.cz 27. 03. 2011 - 13:14
RE(2x): Skalpel, prosím! contritus 27. 03. 2011 - 13:15
RE(2x): Skalpel, prosím! newold®blbne.cz 27. 03. 2011 - 15:59
RE: Skalpel, prosím! newold®blbne.cz 27. 03. 2011 - 16:00
RE(2x): Skalpel, prosím! hospodynka 27. 03. 2011 - 18:14
RE: Skalpel, prosím! hospodynka 27. 03. 2011 - 18:14
RE: Skalpel, prosím! jandy 28. 03. 2011 - 12:14
RE: Skalpel, prosím! davidhavel 12. 01. 2012 - 11:38
RE: Skalpel, prosím! amelie00 19. 04. 2012 - 13:12