Dajte si kyselicu

28. listopad 2010 | 23.45 |

"Zemňáky a zelé - živobytí celé", pravívali už naša stařenka, daj jí Pámbu nebe a věčnú slávu, a dodávali""a prasacko v chlévě."
Já už nésu takové skromné ogar, jak bývávali staříček, do kyselice dávám krom zemňáků a zela ešče aj jakúsi tu klobásku, špek nebo anglicků slaninu, trochu aj teho, co roste na polu - zeleninu a trebárs aj teho, co v lesi sa nájde - hřiby. Ale jak není, tož není, nic sa neděje, svět sa neposere.

P1010269

Fšecko to pokrájám na vječí kúsky, dám podusit zelé s kmínem (bacha, připaluje sa, podlévat!) a povařit zemňáky ze zeleninů a kořením - je tam pár lístků z věnca vítězů - bobkový list, trocha pepřu, soli, kmínu a nového koření. Fšecko tajak dávali pan Werich v téj pohádce o pekařovém císařu. PŘIMĚŘENĚ!

P1010270

Fčílkaj to byla poléfková zelenina mrazená, syrová mrkev, oškrábané na kostečky nakrájané zemňáky, na kolečka nakrájaná klobáska v množství vječím, než malém, cibula nakrájaná na drobno, samozřejmě kysané zelé z kameňáka, sůl, pepř, kmín, nové koření a pár lístků z vavřínu. Kerý nechcete do pepřu kúsat, olizovat bobkový list a plut nové koření - dajte to do kůska čistého fáča, nebo do vajca na čaj a po povaření to vytáhnite.

Zelé podusíme s kmínem a jak už sem pravíl - podlévat je to třeba, zemňáky povaříme dohromady se solí, zeleninů a kořením ve vodě, ale lesi máte vývar z uzeného (hovězího, vepřového), tož neváhajte a použijte ho, až sú měkké  - vývar nevylévajte. Možete do teho dat CDD - Co-Dům-Dá a zaséj přiměřeně - hřiby, krůpy, fazulu a co já vím co ešče. Podle chuti.

P1010272

Než je zelé měkké a zemňáky rozvařené, rozškvaříme v dalším hrncu trochu špeku nebo anglickéj slaniny, do teho možeme rozpustit aj kúsek másla - přiměřeně, a přidáme nadrobno nakrájanů cibulu - osmažíme ju do sklovata, dodáme nakrájanéj klobásky - mosí byt z masa, né žádné sračky z náhražek a to všecko chvílu podusíme. Místo klobásky, a nebo ku klobásce možete dať uzené - vařené, nakrájané na kúsky.

Jak je podusené, zaprášíme to hladků múků, zamíšáme, jak sa múka zřetelně zapojí do procesu zalejeme to smetanů - zaséj přiměřeně - a chvílu povaříme.

Potem smíšáme dusené zelé s vařenýma zemňákama, zeleninů a klobáskovů smetanů - prostě fšecko to dáme do jedného kastróla, povaříme tak desat minut a dochutíme.

P1010273

Lesi je šecko v ókeju, tož je z teho taká dobrota, že sa budete až u řiti oblizovat a ešče druhý týdeň slintat jak Pavlovův pes při každéj vzpomínce na tú lahodu.
A jak né, tož za stálého míšání podáváme najlepšímu přítelovi člověka.

Dobrú chuť.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Dajte si kyselicu hospodynka 29. 11. 2010 - 08:18
RE: Dajte si kyselicu james003 29. 11. 2010 - 09:58
RE: Dajte si kyselicu mi-lada 29. 11. 2010 - 10:41
RE(2x): Dajte si kyselicu valach-ostrawski 29. 11. 2010 - 13:35
RE: Dajte si kyselicu ostružinová 19. 12. 2010 - 19:40
RE: Dajte si kyselicu amelie00 16. 04. 2012 - 00:18
RE(2x): Dajte si kyselicu valach-ostrawski 16. 04. 2012 - 12:45