Rýt, či nerýt?

16. únor 2014 | 10.00 |

"Hloubka obdělávání půdy již 10-13 cm ničí síť kanálků a tím ztěžuje růst kořínků rostlin...", "známý průmyslník Krupp svými bombami nezpůsobil lidstvu takovou škodu, jakou způsobily fabriky a výrobny pluhů pro hlubokou orbu..."

Archeologové objevili, že ve starodávné civilizaci Sumerů (3 tisíce let př.n.l.) sklízeli z jednoho hektaru 250-300 metráků pšenice a ječmene. (S. N. Kramer "Historie se začíná od Sumerů"). BEZ MECHANIZACE! A kolik sklízíme dnes? 50 metráků je skoro rekord. Tak v čem spočívá to tajemství starodávných sumerských zemědělců?! Čím je to jednodušší, tím je to geniálnější: NEMĚLI ČÍM půdu hloubkově orat, a tak ji samo sebou obdělávali na "doporučenou" optimální hloubku 5,5 cm". Na jídlo potřebovali jenom klásky, slámu nechávali na polích. Jen si představte, kolik té slámy bylo, když jejich úroda byla tak vysoká! A toto všechno zůstávalo jako hnojení pro příští rok!!

Uvedený příklad se týkal obilí, avšak toto tajemství se rovněž týká i všeho ostatního z rostlinné říše...

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář