Už sem to tu dával tolikrát, že to snad ani není třeba nejak dál rozvádět. Ale neco na sebe prásknu. Naprosto mňa pobláznila krajová, moravskoslezská kuchyňa a protože je to jídlo dobré, jednoduché a z domácích ingrediencí, chcu sa s vami rozdělit o pár receptíků, keré sem vyskúšal. A pravím znovu - vyskúšal a zařadíl do jídelníčka, néni to enem o tem, že sa to negde opíše a dělá sa ramenatý frajer. Lesi budete chceť sa podívat na originály, tož na koncu každého příspěvku bude odkaz, gde to bude originál aj z videem. Já sa přiznám bez mučeňá, že čerpám z pořadu našéj regionální TV, keré očumuju na webu.
Tož sa podívajme, jak šmakuje Moravskoslezsko. Neskaj enem tak cvičně a halabala, recept jsem ctil jenom v zásadních věcách, lebo v chalupě též šeckého nebylo. Neco sem urobíl, na neco sa vysr.. Vybodnul. Ale výsledný efekt je taká bašta, že sem z teho sednúl na řiť.
Máme s cérkú naložených asi padesát kilo zelá, tož bude myslím až do jara šeckého dostatek. Zemňáků sem kúpíl a masisko též jakésik ešče je, aj gdyž s dobrým uzeným budeme moset eště počkat na příští rok, udírna v baráku néni. Ale bude! Po rozvodě sa konečně pohneme z místa.
Tož co bude dnes dobrého?
Slezské parohy pirohy.
Recept praví, že potřebujeme kilo brambor, jedno vajce, 160g krupice, 120g hrubé mouky, 140g vepřových škvarků, deci oleja, sůl a česnek. No a tady došlo k prvnímu zádrhelu, neměl sem oškvarky, tož sem zebrál jakésik "uzené" a kúsek tučného masa a ty oškvarky sem nadělál.
Uzené do náplně pirohů a do přílohy a oškvarky do těsta.
A já dědeček Mrazíček - na česnek sem zapomněl. Nevadilo to sice zas až tolik, ale s česnekem bych sa dostál tak o dva-tři levly výše. Ale popojeďme. Recept praví, že v šupce uvařené zemňáky necháme vychladnút, olúpeme jich a ne nastrúháme, ale pomeleme. Gdo si pamatuje před rokem moje úvahy o kuchyňském robotu - dospěl sem k závěru, že si kúpím mlýnek na maso a bude. A bylo.
Protože sem sa rozhodl přimíšat oškvarky hnedkaj do těsta, pomlel sem to fšecko na tém masovým mlýnku, přidal vajco, posolil, zasypál krupicou
a uplácal z teho taký věčší šúlek těsta.
Ten sem potem rozválal na desce - v receptě pravíja ukrojte z teho štverečky 6x6 centimetrů, já je měl najmeněj 15x15. Chybička sa stane.
Totkaj sme ve fázi, gdy sa z teho dajú dělat najrůznější aji inší zázraky, ale my si uděláme dva typy dobrot. Jedna z nich sú ty pirohy - těsto po krajách natřu vajcem, aby sa slepilo do kopy a nasypu na to trochu uzeného. V originále sú oškvarky, já jich měl málo, dal sem teda "uzené".
Složil a uzavřel.
A na tém oleju pěkně dozlatova osmažil. Dá sa to horké aj studené, je to dobré a syté jídlo.
A co k temu? No tož to je jasné - zelé. Trošku podusené kyselé zelé s drobně pokrájaným poduseným "uzeným".
No a tým druhým typem dobroty je piroh na sladko se šípkovýma nebo švestkovýma povidlama. Nebojte sa ani oškvarků, ani česneku v těstě na pirohy. Česnek třeba nedávajte, ale oškvarky nechte, je to lahoda.
Gdo to chce mět s povídáním mistrů kuchařů a videem, tož si kliknite TOŤ.
Dobrú chuť, a těšte sa, příště si uděláme řízek Ondráš.
RE: Zemňáky a zelé... | hospodynka | 05. 12. 2012 - 17:10 |
RE: Zemňáky a zelé... | apok@lypsÍk | 06. 12. 2012 - 00:39 |
RE: Zemňáky a zelé... | amelie00 | 06. 12. 2012 - 01:16 |
RE: Zemňáky a zelé... | lentilka®sdeluje.cz | 06. 12. 2012 - 04:18 |
![]() |
valach-ostrawski | 06. 12. 2012 - 09:14 |
![]() |
lentilka®sdeluje.cz | 07. 12. 2012 - 05:40 |