Místo prášku do pečiva se často používá minerálka, chce to ale metodou pokus-omyl vyzkoušet správné dávkování. Ne každá buchta si dá říct, když ji rozředíte deckou bublinek.
Kypřicí prášek je vlastně jen jedlá soda smíšená s kyselinou, proto ho lze v domácích podmínkách vyrobit smícháním sody bicarbony s octem, případně s citronovou šťávou. Je-li v receptu zastoupeno podmáslí či jogurt, vystačíte si pouze se sodou. Smísí-li se zásaditá látka s kyselou složkou, vzniknou bublinky, čili oxid uhličitý, díky kterému máme těsto nadýchané.
Sodu bicarbonu si mnozí z nás spojují pouze s rychlou pomocí při žaludečních obtížích. Jsou mezi námi i tací, kteří její chuť v pokrmech bezpečně identifikují jako výrazně nepříjemnou a proto si ji přes práh domu nevpustí.
Nevzdávejte se ale proto chuti péct, sáhněte po samotném vinném kameni neboli hydrogenvinanu draselném. Ten vzniká při zrání vína v sudech. Po stočení vína ze sudu se vykrystalizovaný prášek, vinný kámen, vyškrábe a použije např. jako přirozené kypřidlo. V českých obchodech se dá pořídit v plechovce po 420 g. Nevýhodou zůstává odměřování po 16 g / 500 g mouky.
RE: Čím nahradit PrDoPeč? | inenaso | 04. 06. 2012 - 21:09 |
RE: Čím nahradit PrDoPeč? | amelie00 | 04. 06. 2012 - 22:01 |
RE: Čím nahradit PrDoPeč? | hospodynka | 05. 06. 2012 - 08:50 |