A používáte náhražky cukru v domění, že zhubnete? A nehubnete? Pak pravděpodobně děláte jednu fatální chybu.
Chemická sladidla sice nemají kalorie, ale jen oblbnou mozek a vyvolají další chuť na sladké. Jak to funguje? Hlavním rozdílem mezi přírodními cukry a chemickými sladidly je kalorická hodnota. Chemická sladidla totiž sama o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť požívané potraviny. Na rozdíl od nich přírodní cukry a jejich deriváty mají podobnou energetickou hodnotu jako sacharóza.
"Umělá chemická sladidla jsou nízkoenergetická (nevýživová), tím pádem se do centrální nervové soustavy nedostanou(!) signály nasycenosti a člověk tak sáhne po dalším jídle. Stále budete mít hlad, který vede k přejídání," říká výživová specialistka Eva Simmerová. "Mnohé vědecké studie prokázaly, že mají přesně opačný účinek, protože v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru. Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají jen další chuť na sladké. Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu a navíc zpomalují trávení."
Stejně jako při konzumaci běžného řepného cukru totiž vyvolávají náhradní sladidla v těle tvorbu inzulinu. Inzulin vyplavený do krevního oběhu ale najednou neví, co má v krvi dělat a je "zmatený", protože nebyl zkonzumován žádný cukr, a proto tento inzulin negativně ovlivňuje procesy v organismu. Zvyšuje možnost vzniku cukrovky, zvýšení hladiny cholesterolu a ve svém důsledku i cévních onemocnění.
Takže pokud si chceme v redukci přeci jen osladit život, používejme například přírodní sladidla – stévii, javorový sirup, skořici a podobné. Zdravější je rozhodně používat přírodní potraviny než chemické a syntetické. Zejména, když třeba například Aspartam byl původně na seznamu látek použitelných jako chemické zbraně..
RE: Nesladíte? | hospodynka | 28. 02. 2012 - 10:43 |
RE: Nesladíte? | jarmik | 28. 02. 2012 - 11:19 |
RE: Nesladíte? | skaut68-pise®vzpomina.cz | 29. 02. 2012 - 16:54 |